Witam Was serdecznie!
W takie pochmurne jesienne dni jak dziś trzeba sobie poprawić humor czymś smacznym :) Krem z dyni robiłam już kilkakrotnie, ale za każdym razem korzystałam z innego przepisu (np. dodawałam mleko kokosowe lub curry), dzisiaj podaję Wam ten, który dla mnie jest zdecydowanie najsmaczniejszy. Polecam :)
W takie pochmurne jesienne dni jak dziś trzeba sobie poprawić humor czymś smacznym :) Krem z dyni robiłam już kilkakrotnie, ale za każdym razem korzystałam z innego przepisu (np. dodawałam mleko kokosowe lub curry), dzisiaj podaję Wam ten, który dla mnie jest zdecydowanie najsmaczniejszy. Polecam :)
Składniki na 4 porcje:
- 1 mała dynia odmiany Hokkaido
- (ok 1kg, mała ciemno- pomarańczowa, idealna do zup)
- 3 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1,75 litra bulionu (6 szklanek)
- 3 średnie cebule
- trochę soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chili
- sól, pieprz
- miód (ok 2 łyżek)
- śmietana 12% (wedle uznania, ja dodałam po łyżce już na talerzu)


Sposób przygotowania:
- Dynię umyć, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę razem ze skórką.
- Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę ugotować na bulionie do miękkości.
- Zupę ostudzić i zmiksować na krem.
- Doprawić przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem.
- Dodać śmietanę. Można ją dolać pod koniec gotowania lub dodać do zupy rozlanej na talerzach.


...w towarzystwie czosnkowych grzanek i z kleksem śmietany - pycha!

Smacznego!
