Witajcie! Uwielbiam truskawki i zimą czekam z wytęsknieniem na moment, kiedy będę mogła wrócić z pełnym koszyczkiem do domu.
A kiedy już sezon truskawkowy się rozpoczyna, to muszę sama przed sobą szczerze przyznać, że nie wykorzystuję go w pełni. Dlatego w tym roku mam nadzieję zmienić ten nawyk i jeść truskawki codziennie :) Podam Wam kilka przepisów z ich udziałem, a już dzisiaj zapraszam Was na pierwszy z nich - Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką.
Dostałam od koleżanki ciekawy przepis na kruche ciasto - a w zasadzie to na dwa ciasta od razu :) jedno z nich można upiec od razu, a drugie włożyć do zamrażalnika i upiec kiedy najdzie nas ochota - bez bałaganu w kuchni ;)
Z podanych proporcji wyrabiamy ciasto i dzielimy je na cztery części - dwa ciasta (spody) i dwie mniejsze kulki na kruszonkę. Oczywiście jeśli chcecie, to wystarczy podzielić podane składniki na pół i wyrobić tylko jedno ciasto, ale to bardzo wygodne mieć takie dwie gotowe kulki w zamrażalniku - na wizytę niezapowiedzianych gości w sam raz :)

Przepis na kruche ciasto
(proporcje na dwie blaszki)
1 kg mąki
2 margaryny (ja daję "Kasię")
1,5 szk cukru pudru
7 żółtek
1 proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
1,5 łyżki śmietany
Wszystko należy dobrze wyrobić i podzielić na kulki - 2 duże i 2 małe na kruszonkę, schłodzić w zamrażalniku ok 15 minut (drugi zestaw może tam zostać do następnego razu).
Wyłożyć na blaszce i podpiec spód ok 15 min w temperaturze 180*C, potem wyjąć - ułożyć pokrojone w plasterki truskawki, posypać kruszonką (rozdrobnić małą kulkę) i piec dalsze 30-35 min.

Wierzch można posypać cukrem pudrem i dodać kulkę lodów waniliowych (i nie liczyć kalorii :))

Smacznego!
Pozdrawiam serdecznie,
