MENU

7/13/2014

Pierogi z truskawkami (lub z jagodami) - must have sezonu

Hej! Obiecałam sobie, że w tym roku sezon truskawkowy wykorzystam w pełni. I muszę przyznać, że dotrzymałam słowa :) Były prawie codziennie - solo lub z jogurtem, truskawkowe koktajle, ciasto z truskawkami, a co najważniejsze - pieeeerogi z truskawkami!
Moje pierogi to w zasadzie knedle, ale w naszej rodzinie przyjęło się jedno znaczenie - ciasto musi być z ziemniakami a kształt obowiązkowo pierogowy :) Ostatnio robiłam też z jagodami i były równie smaczne, dlatego połączyłam je w jednym poście. Spróbujcie koniecznie, niebo w gębie!


Składniki:
1,5 kg ugotowanych ziemniaków (w osolonej wodzie)
1 kg mąki pszennej
3 jajka

Nadzienie:
truskawki pokrojone w ćwiartki lub jagody (pasują też śliwki)


Wykonanie:
  • Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę i jajka
  • Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując kulkę
  • Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować wałkiem ciasto i wycinać z niego kulki
  • W środek wkładać truskawki (lub inne owoce), posypać lekko cukrem i zlepiać brzegi
  • Na patelni zrobić zasmażkę - stopić odrobinę masła, posypać lekko cukrem i bułką tartą, wymieszać
  • Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody (ja doprowadzam wodę d wrzenia, a potem zmniejszam ogień i gotuję na 3/4 mocy) 
  • Gotować do wypłynięcia na wierzch garnka


Ten bałagan potem niestety trzeba posprzątać :P ale warto się poświęcić!



Jeśli owoce są bardzo słodkie to cukier można pominąć

Niektórzy lepią kulki, ja wolę formę pierogów, mimo że ciasto jest ziemniaczane 

Pyszne pierogi, mmm :)

Małe zapasy na zimę :D

A tu już wersja z jagodami - w tym roku to moi faworyci


Pozdrawiam i życzę Wam smacznego!


Copyright © 2017 Happy life plan