Hej! Obiecałam sobie, że w tym roku sezon truskawkowy wykorzystam w pełni. I muszę przyznać, że dotrzymałam słowa :) Były prawie codziennie - solo lub z jogurtem, truskawkowe koktajle, ciasto z truskawkami, a co najważniejsze - pieeeerogi z truskawkami!
Moje pierogi to w zasadzie knedle, ale w naszej rodzinie przyjęło się jedno znaczenie - ciasto musi być z ziemniakami a kształt obowiązkowo pierogowy :) Ostatnio robiłam też z jagodami i były równie smaczne, dlatego połączyłam je w jednym poście. Spróbujcie koniecznie, niebo w gębie!
Moje pierogi to w zasadzie knedle, ale w naszej rodzinie przyjęło się jedno znaczenie - ciasto musi być z ziemniakami a kształt obowiązkowo pierogowy :) Ostatnio robiłam też z jagodami i były równie smaczne, dlatego połączyłam je w jednym poście. Spróbujcie koniecznie, niebo w gębie!

Składniki:
• 1,5 kg ugotowanych ziemniaków (w osolonej wodzie)
• 1 kg mąki pszennej
• 3 jajka
Nadzienie:
• truskawki pokrojone w ćwiartki lub jagody (pasują też śliwki)
• 1,5 kg ugotowanych ziemniaków (w osolonej wodzie)
• 1 kg mąki pszennej
• 3 jajka
Nadzienie:
• truskawki pokrojone w ćwiartki lub jagody (pasują też śliwki)

Wykonanie:
- Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę i jajka
- Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując kulkę
- Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować wałkiem ciasto i wycinać z niego kulki
- W środek wkładać truskawki (lub inne owoce), posypać lekko cukrem i zlepiać brzegi
- Na patelni zrobić zasmażkę - stopić odrobinę masła, posypać lekko cukrem i bułką tartą, wymieszać
- Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody (ja doprowadzam wodę d wrzenia, a potem zmniejszam ogień i gotuję na 3/4 mocy)
- Gotować do wypłynięcia na wierzch garnka



Ten bałagan potem niestety trzeba posprzątać :P ale warto się poświęcić!



Jeśli owoce są bardzo słodkie to cukier można pominąć

Niektórzy lepią kulki, ja wolę formę pierogów, mimo że ciasto jest ziemniaczane

Pyszne pierogi, mmm :)

Małe zapasy na zimę :D

A tu już wersja z jagodami - w tym roku to moi faworyci

Pozdrawiam i życzę Wam smacznego!
